Blog SPB servisní s.r.o.

Elektronický stavební deník – Trello

Nástroj Trello je v současné době stále populárnější. Používají jej nejen uživatelé pro své osobní úkoly a projekty, ale hlavně týmy pro sdílení záležitostí ve firmě. Firma SPB servisní s.r.o. používá Trello jako elektronický stavební deník.

Trello a práce v týmu

Trello samo sebou funguje i ve firmách ke sdílení úkolů a projektů. K libovolné nástěnce můžete pozvat další uživatele a spolupracovat na úkolech z dané nástěnky. Tady je potřeba si uvědomit, že v momentě, kdy k nějaké nástěnce pozvete další osobu, vidí vše, co je na nástěnce přidáno. A zrovna tak může se vším pracovat – přesouvat, mazat a vytvářet. Na jednu stranu je zde zase obrovská jednoduchost, kdy já člověka přidám k nástěnce jen jedním kliknutím, na druhou stranu zde nelze nijak kontrolovat práva. Nemůžu uživateli nasdílet jen jeden úkol (jednu kartu), ale zkrátka celou nástěnku. Škodit se ale zase tolik nedá – všechny změny se zobrazí v záznamech i s tím, kdo je vykonal. A lze je vzít většinou zpátky.

Ke každé kartě s úkolem mohu přiřazovat členy, kterým úkol patří. Jinými slovy jim přiřadit úkol. Snadno lze pak sledovat jejich průběh a uživatelé jsou rovněž informováni. Placená verze Business Class , kterou používáme, je v tomto ohledu o něco lepší a přidává ještě možnost tzv. Pozorovatelů. Pokud například s kolegy tvoříte nějaký pracovní plán a potřebujete o stavu a průběhu pravidelně informovat své kolegy, můžete je přizvat mezi pozorovatele. Uvidí vše, co je na nástěnce, ale nemůžou to nijak upravovat. Mohou jen maximálně přidávat komentáře.

Trello v mobilu a tabletu

Součástí aplikace Trello je mobilní aplikace. Své úkoly totiž potřebuji mít po ruce nejen u svého počítače či notebooku, ale i v telefonu na cestách. Trello jako spousta jiných služeb funguje v cloudu, což znamená, že se stejnými daty můžu pracovat odkudkoliv a na jakémkoliv zařízení. Co upravím na počítači, pak následně mohu dále upravovat i na telefonu. Aplikace Trello existuje zdarma pro iOS i Android, pro jiné systémy jsou dostupné některé neoficiální aplikace. A i kdyby aplikace nebyla, lze Trello provozovat i v mobilním prohlížeči.

A jak Trello aplikace do telefonu funguje? Ovládání je opět velmi snadné a blíží se tomu, jak jsme zvyklí na počítači. Rozestavění sloupců je stejné jako v případě prohlížeče na PC a stále karty přesouváme tahem prst). Dokonce nám aplikace dovolí i stejné úpravy, tedy přidávání všech důležitých náležitostí. Tady je potřeba si jen dát trochu pozor, že některé volby jsou ukryty trochu na jiných místech, než jsme zvyklí na počítači. Chce to ale jen trochu zvyku.

Spolehlivost a rychlost aplikace je špičková. Vše funguje dokonce v reálném čase a změny provedené na telefonu vidíme na počítači takřka okamžitě. Aplikace dokonce funguje i offline a změny se tedy projeví až v momentě, kdy se dostaneme na internet. Skvěle se hodí například v metru. Oceňuji i možnost přidávat poznámky do Trella hlasem skrze Google Now v Androidu, stačí jen vyslovit Ok, Google a následně Zapiš poznámku a text poznámky. Vynikající.

Tepelná izolace bez kompromisů v článku od SPB servisní

Cena Trella

Zatímco u jiných aplikací jste ve verzích zdarma často omezováni (například počtem projektů, klientů apod.), Trello je v základní verzi zdarma a bez jakýchkoliv omezení. Placené verze spíše jen přidávají další bonusy ve formě více vylepšení na nástěnce v jeden čas, větší přílohy souborů, vlastní obrázky jako pozadí nástěnky a v případě  Business Class i možnost pozorovatelů u nástěnek (přiřazení lidí, kteří vidí obsah nástěnky, ale nemohou jej spravovat). Jsem přesvědčen, že drtivé většině uživatelů základní Trello plně postačí a není potřeba si nic platit navíc. A to platí i vlastně pro firmy.

Trello není dokonalým nástrojem, a to ani pro osobní úkoly či pro sdílení s týmem. Ale to koneckonců není žádný nástroj. Přestože jsem vyzkoušel sérii různých aplikací, k Trellu jsem se vždy vrátil. Může za to hlavně jedinečné a velice jednoduché prostředí nástěnek, které si člověk může uzpůsobit plně podle sebe. Výborně funguje i mobilní aplikace, rychlá synchronizace nebo podpora dalších služeb. Za standardní verzi bez omezení navíc nemusíte platit vůbec nic. Trello doporučujeme v každém případně alespoň vyzkoušet.

–  Unikátní a jednoduché prostředí
–  V základní verzi ZDARMA bez omezení
–  Snadné ovládání
–  Výborná mobilní aplikace a rychlá synchronizace

Zobrazit všechny články na blogu.